Musikk Film Mat og drikke Teater Kultur, hovedside
Logo KulturBanner
  Bakgrunn 
 
 • NM i hjemmebrygging
 • La humla suse over kjøkkenbenken
 • Her lærer du den edle kunsten

 •  

  Jo flere kokker, jo mer øl


  Flytende kneipp. Neseborene til Einar Grøndalen vibrerer sensitivt over den illeluktende gjørmen. Espen A. Haavardsholm og Ketil Froyn er læremesterne på øl-forelesningen.
  Tolv tørste titter spent over kanten på en putrende gryte. Vil den stinkende "ertesuppa" virkelig bli til 30 liter aromatisk pale ale?

  TRUDE LORENTZEN
  ANDERS KNUDSEN (foto)

  Noe er i gjære . . . Eimen av flytende kneippbrød henger tungt over Chateau Neuf. Det mumles om alfasyrer, hydrometre og gjærlås. Noen maser om å desinfisere en hevert.

  - Hygiene, sier Espen A. Haavardsholm med sakral røst.

  - Hygiene, gjentar overhodet for Oslostudentenes Hjemmebryggerlaug, - er absolutt nødvendig når vørteren kjøles ned og ved tilsetningen av gjæren. Ellers risikerer man å få bakterieinfeksjon i brygget.

  Infeksjon! Ti par øyne utvider seg i gru. Det definitivt siste ølkurs-deltagerne vil ha i debutbrygget sitt er infeksjon - hvite klatter som stinker døden og smaker enda verre. Hvor lett kan vel ikke en bitteliten lactobasill torpedere planen over alle planer: Å sjarmere damene i senk med hjemmelagde godsaker på fest. Nei, hit med kloren. Kjør på med mer klor!

  BH-trikset
  Den sårbare "vørteren" hygienehysteriet dreier seg om er ikke annet enn en miksturus av vann fra springen og glass på glass med klissen maltekstrakt fra Rimi.


  Litt flaut. Gå i en undertøys-forretning og be om en BH-pose. Med malt i blir den en giga-"te-pose".
  - Om ikke lenge er dette øl av typen ale, lover Espen og medbrygger Ketil Froyn, begge med NM-tittel og fem års ansiennitet over kjelen å skilte med.

  På veien mot dette målet har blandingen fosskokt en times tid, den siste halvdelen sammen med en slags gigantisk . . . Tja. Te-pose?

  - BH-pose. Sånne vasker jentene BHene sine i, forteller Ketil den testosteron-dominerte forsamlingen, lett rødmende.

  - Temmelig pinlig å kjøpe, men den fungerer absolutt best når man skal ha i humlen. Humle er en slyngplante i familie med cannabis. Den gir bitterhet og aroma til ølet, forklarer han pedagogisk.

  Et klinisk rent termometer viser at vørteren har sunket ned til 20 grader. Dermed skal endelig gjæren få boltre seg med den søte smørja i en stor plasttank. Drømmen om skummende selvlaget alkohol er i ferd med å bli virkelighet.

  To kroner halvliter'n

  Ølhunder. Dan A. Nachtnebel (f.v.) har eksperimentert på hybelen. Vidar Eriksen og Anders Breivik er klare til å ta steget fra smakere til bryggere.
  Stemningen er stigende, som på en ekte fest. Snart skummer diskusjonen om hvor mye bedre selvlaget øl smaker enn kjøpevarer. Ordet "Ringnes" er tabu, på tross av at de fleste av bryggerne er flasket opp på nasjonal-pilsen. Ei heller skal noen komme her med designformet flaske med lyst øl og limebit i tuten. Pføy!

  - Skvipet kan sammenlignes med amorøs aktivitet i en kano . . ., mener én.

  I et økonomisk perspektiv er det i hvert fall ingen tvil om hva som er å foretrekke: Kveldens ekstrakt-brygg koster fem kroner halvliter'n. Den som brygger på ordentlig korn, kan slukke tørsten for bare to kroner glasset - en noen-og-tjuende-del av det du i snitt punger ut hver gang du stikker fingeren i været til bartenderen på by'n.

  - Hjemmebrygging må være den perfekte syssel for fattige, tørste studenter?

  - Jeg er først og fremst opptatt av smaken og av å lære hva som gjør øl-typene så forskjellige, bedyrer Vidar Eriksen. Økonomistudenten har så langt ikke laget en eneste dråpe selv, bare smakt på kamerat Dan A. Nachtnebels beskjedne eksperimenter.

  - Spenningen lokker. Å åpne den første flasken og oppdage at jeg har klart det. At jeg har lagd kullsyre og noe som smaker øl helt selv. Et stort øyeblikk, sier Dan drømmende.

  Etter kveldens øl-forelesning er guttene klare til å ta steget videre. Til stout og bayer. Til bitter og bokk. Huhei, som seidelen skal svinge! Takket være en putrende gjæringsdunk på hybelen og litt velsignelse fra ølbryggernes skytshelgen Gambrinus.  Endret: 24. mars 2000 kl. 15:01


  [Aftenposten Interaktiv] [Kultur hovedside] [Konserter] [Film] [Mat og drikke] [Teater]

  Utgiver: Aftenposten A/S, Oslo, Norge. Telefon +47 22 86 30 00. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Aftenposten.