FINN Næringseiendom FINN Stort og smått FINN Båt FINN Bil FINN Jobb FINN Eiendom
  Annonse

   NYHETER    KULTUR    MENINGER    ALEX    KART    KUNDESERVICE    SØK www.aftenposten.no   
NYHETER
Innenriks
  Oslo
Utenriks
Økonomi
Sport
Vær
Netthinnen
Siste 100
TIPS EN VENN
Fra:

Til:

 
 Forside / nyheter / innenriks Scandinavian Online

Oppdatert 01.03.00 kl. 15:09

Stanset øvelse i omstridt skytefelt

Forsvaret stanset onsdag en øvelse i Mauken/Blåtind skytefelt i Indre Troms etter at 15 aksjonister fra Natur og Ungdom og Mauken Reinbeitedistrikt tok seg inn i øvingsområdet.

Aksjonistene gikk ved 12.30-tiden inn i skytefeltet der repetisjonssoldater drev ordinær skytetrening.

- Vi stoppet skytingen både i Mauken og Blåtind skytefelt straks vi fikk beskjed om aksjonen. Deretter kontaktet vi politiet og informerte om at aksjonister ulovlig har tatt seg inn på militært område. Nå ser vi dette som en ren politisak, sier stabssjef Roar Sundseth i 6. divisjon til NTB.

Avventer
Politiinspektør Torstein Hevnskjel ved Troms politidistrikt opplyser at det foreløpig ikke er aktuelt å gripe inn mot aksjonistene.

- Vi avventer en eventuell oppfordring fra øverste militære myndighet om å gripe inn. Så langt er vi bare orientert om aksjonen, men har ikke fått noen formell anmeldelse, sier Hevnskjel til NTB.

- Kraftig varsku
Aksjonen er en protest mot de planene om å sammenbinde Mauken og Blåtind skytefelt. Sammenbindingen av de to skytefeltene skal etter planen starte til sommeren. Reindriftssamene i området føler at deres livsgrunnlag er truet, og har i årevis kjempet mot skytefeltet. De har varslet at saken vil bli prøvd for norske og internasjonale domstoler. Natur og Ungdom protesterer mot naturødeleggelsene som det store skytefeltet representerer.

- Mauken Blåtind skytefelt vil bli dødsstøtet for 20 prosent av reindriften i Troms, og det vil føre til uakseptable naturødeleggelser. Med denne aksjonen vil vi rope et kraftig varsku til regjeringen, og krever at den stanser inngrepet inntil saken er prøvd for domstolen, sier talsperson for Natur og Ungdom Kristian Torheim.

Frykter inngrep
Det er regjeringen som ifølge aksjonistene til syvende og sist bestemmer om Forsvaret får starte sine inngrep til sommeren før en rettslig avklaring har funnet sted.

- Samtidig er det regjeringen som er ankeinstans. Vi frykter å komme i samme situasjon som under byggingen av Gardermobanen der man i ettertid innser feil, men ikke kan gjøre noe fordi inngrepene allerede har skjedd, sier Torheim til NTB.

(NTB)


Annonse  
Utgiver: Aftenposten A/S, Oslo, Norge. Telefon +47 22 86 30 00. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Aftenposten.