FINN Eiendom FINN Stort og smått FINN Båt FINN Bil FINN Jobb FINN Eiendom
  Annonse

   NYHETER    KULTUR    MENINGER    ALEX    KART    KUNDESERVICE    SØK www.aftenposten.no   
NYHETER
Innenriks
  Oslo
Utenriks
Økonomi
Sport
Vær
Netthinnen
Siste 100
TIPS EN VENN
Fra:

Til:

 
 Forside / nyheter / innenriks Scandinavian Online

Oppdatert 11.03.00 kl. 00:12
annonse

"Førstedamen"


Dette er et av de få offentlig tilgjengelige bildene som finnes av Ingrid Schulerud og Jens Stoltenberg. Paret verner strengt om privatlivet.
FOTO: MORTEN HVAL
   bakgrunn

Superlativene kommer tett som hagl når kolleger, venner og bekjente omtaler Norges kommende statsministerfrue.

ELISABETH RANDSBORG

Ingrid Schulerud har vært "dama til Jens" siden de to traff hverandre som gymnasiaster ved Oslo Katedralskole i siste halvdel av 1970-årene. Men den 40 år gamle diplomaten er en dame som så absolutt vet å stå på egne ben. At ektemannen blir Norges nye regjeringssjef og hun selv landets "førstedame", er noe hun rett og slett ikke snakker om. Det er et ikke-tema i hennes omgangskrets. "Ingrid er en person i kraft av seg selv. Hun har ikke noe behov for å få bekreftet seg selv i forhold til Jens", er omkvedet.

Meget dyktig, profesjonell, klar, tydelig og effektiv. Samvittighetsfull og svært sympatisk. Utadvendt, sjarmerende og flink til å prate for seg. Dette er bare noen av godordene vi får høre om Ingrid Schulerud, som er født og oppvokst i Oslo og datter av forfatteren og kulturpersonligheten Mentz Schulerud. Hun er en utmerket lagspiller, som skaper en god atmosfære rundt seg, og som har et godt forhold til sine arbeidskolleger i Utenriksdepartementet.

For det var hit hun styrte kursen da hun som utdannet cand.mag. med statsvitenskap i fagkretsen ble tatt opp som aspirant i 1988. Etter prøveperioden arbeidet hun to år ved den norske ambassaden i Budapest. Nå er Schulerud byråsjef i Europa-avdelingen i UD med spesielt ansvar for de nye søkerlandene til EU, Tsjekkia, Ungarn og Polen. Hun har vært aktiv i fagorganisasjonen NTL, leder av UDs likestillingsutvalg og en av pådriverne for departementets handlingsplan for likestilling.

Politisk sett var hun rødere enn sin mann i ungdomsårene. Som SVs kandidat knuste hun sin daværende kjæreste og fremtidige ektemann i kampen om en plass i sentralstyret i Norges Gymnasiastsamband. Hun påførte dermed Ap.-arvingen et av hans få valgnederlag. Mens ektemannen i mange år har boltret seg scenevant i medienes søkelys, skyr Ingrid Schulerud den offentlige skueplass så godt det lar seg gjøre, først og fremst av hensyn til barna, Axel (11) og Catharina (8).


MENINGER
 • Ap.-regiering i mangel av annet - 11.03.00

 • BAKGRUNN
 • Lex Sponheim ble lagt på is - 11.03.00
 • Eksellensen vil bli ambassadør - 11.03.00
 • Går tilbake til rikstrygdeverket - 11.03.00
 • Pedersen har ryggdekning - inntil videre - 11.03.00
 • Seks statsråder uten jobb/A> - 11.03.00
 • Skjerper tonen mot Høyre/A> - 11.03.00
 • Utenlandske aviser om regjeringsskiftet - 11.03.00
 • Jagland kan bli det største problemet/A> - 11.03.00
 • - Dette har kostet meg mye - 11.03.00
 • Stolteberg sa ja til å danne ny regjering - 10.03.00

 • Utgiver: Aftenposten A/S, Oslo, Norge. Telefon +47 22 86 30 00. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Aftenposten.