FINN Jobb FINN Eiendom FINN Bil FINN Båt FINN Stort og Smått FINN
  Annonse

   NYHETER    KULTUR    MENINGER    ALEX    KART    KUNDESERVICE    SØK www.aftenposten.no   
NYHETER
Innenriks
  Oslo
Utenriks
Økonomi
Sport
Vær
Netthinnen
Siste 100
TIPS EN VENN
Fra:

Til:

 
 Forside / nyheter / innenriks Scandinavian Online

Oppdatert 23.10.00 kl. 23:12
annonse

Forsvaret vil samle helikoptre på Sola


Ny hovedbase. Her forbereder redningsmann Morten Kastet (t.v.) og maskinist Arild Angelsen treningstokt fra Sola.
   bakgrunn

Alle maritime helikoptre knyttet til kystvakt, fregatter og redningstjenesten kan i 2004 få hovedbase på Sola.

TROND BØ
HÅKON VOLD (foto)
Stavanger

Innen tre til fire år kan alle maritime helikoptre i Forsvaret få Sola som hovedbase, og ledelsen for redningshelikoptrene, 330 skvadronen, flyttes fra Bodø til Sola.

- Dette er Forsvarssjefens syn slik det kommer frem i Forsvarsstudien 2000. Vi ser nå på konsekvenser av forslaget og hvordan dette skal gjøres i detalj med tanke på Langtidsproposisjonen som skal legges frem i februar, sier stabssjef i Luftforsvarsstaben, brigader Øistein Vinje.

Det er ikke aktuelt å bygge opp baser eller flytte organisasjonen til Sola før nye helikoptrene er på plass i 2004. Alternativene er NATO-helikopteret NH-90, Sikorsky S-92 og det britisk-italienske EH101. Norge forhandler nå om kjøp av 24 helikoptre, seks til de nye fregattene, åtte til kystvakten og 10 helikoptre til Redningstjenesten. I Statsbudsjettet for 2001 er det satt av 4,8 milliarder kroner til nye fregatt- og kystvakthelikoptre.

Samkjøring
Den administrative ledelsen av de maritime helikoptrene vil sitte på Sola og det vil bli etablert ett miljø for trening av piloter og vedlikehold av helikoptre. Fregatt-helikopterne vil ha fast base på Sola og fly ut til fregattene når de skal ut på tokt. Kystvakthelikoptrene vil ha base på Sola, men ett skal være utplassert på Bardufoss som de vil operere ut fra når de gjør tjeneste på Kystvaktfartøyene. Redningshelikoptrene vil ha vedlikeholdsbase på Sola, og vil i tillegg være stasjonert på Rygge, Ørland, Bodø og Banak som i dag.

Stordrift
En forutsetning for å gjøre Sola til et slikt stormiljø for helikoptermannskaper, er at Norge kjøper samme type helikopter til fregatter, kystvakt og redningstjenesten. De nye helikoptrene skal bygges med moduler som gjør det mulig å omgjøre et kystvakthelikopter til redningshelikopter i løpet av noen timer.

Det vil være mye penger å spare ved å samordne trening av piloter og teknisk vedlikehold på ett sted. Brigader Vinje sier at de nå ser på ulike alternativer for vedlikehold, fra å bygge opp et eget stort verksted til å kjøpe tjenester av private helikopterselskaper som Helikopter Service og Norsk Helikopter som begge har verksteder på Sola.

- Vi ser positivt på at alt som har med maritime helikoptre samles på Sola. Det er lettere å lære av hverandre i et større helikoptermiljø, sier Erik Lewin, fungerende leder for 330 skvadronen, der ledelsen nå sitter i Bodø.


BAKGRUNN
  • Forsvaret vil samle helikoptre på Sola - 24.10.00
  • Sea King eldes fort - 24.10.00

  • Utgiver: Aftenposten A/S, Oslo, Norge. Telefon +47 22 86 30 00. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Aftenposten.