FINN Jobb FINN Eiendom FINN Bil FINN Båt FINN Stort og Smått FINN
  Annonse

   NYHETER    KULTUR    MENINGER    ALEX    KART    KUNDESERVICE    SØK www.aftenposten.no   
NYHETER
Innenriks
  Oslo
Utenriks
Økonomi
Sport
Vær
Netthinnen
Siste 100
TIPS EN VENN
Fra:

Til:

 
 Forside / nyheter / innenriks Scandinavian Online

Oppdatert 27.11.00 kl. 22:33
annonse

Fordyrer felles-nordisk milliardprosjekt
Danskene truer helikopterkjøp

   bakgrunn

Det danske forsvaret har innledet hemmelige forhandlinger om kjøp av nye helikoptre utenom samarbeidet om fellesnordisk helikopterkjøp. Det kan koste Norge dyrt.

TROND BØ
Stavanger

Strengt hemmelige forhandlinger pågår nå om tidenes nordiske helikopterkjøp der Norge, Sverige, Finland og Danmark skal kjøpe nærmere 100 forsvarshelikoptre til over 20 milliarder kroner.

På oppløpssiden kan Aftenposten nå avsløre at danskene rir to hester: De er med i de nordiske forhandlingene samtidig som de i det skjulte forhandler med outsideren i finalen, britisk/italienske EH-Industries, som bygger EH 101-helikopteret.

Generalmajor Curt Westberg, som leder det nordiske helikopterprosjektet Nordic Standard Helicopter Program (NSHP) i Stockholm, er overrasket over opplysningene om danskenes soloutspill.

- Det er med overraskelse at jeg noterer at danskene forhandler på egen hånd. Min oppfatning er at dette kan de ikke gjøre og samtidig være med i de nordiske forhandlingene. Danskene må velge den ene eller andre siden, sier generalmajor Westberg.

Skaper usikkerhet
Danskenes sidesprang kommer etter årelang satsing, stor bruk av ressurser og harde politiske tak for å samle de nordiske landene om et felles helikopterkjøp. Nå skapes det usikkerhet om pris og ventet effekt av gjenkjøpsavtaler og oppfølging for nordisk flyindustri. At det blir dyrere for Norge, Sverige og Finland å kjøpe nye helikoptre, er sikkert. Spørsmålet er om dette også kan få konsekvenser for fremtidige nordiske forsvarsprosjekter.

I snart en måned har danskene forhandlet med Westland/Agusta om kjøp av 13 helikoptre til dansk redningstjeneste og hærtransport.

- Det nest beste
Fra norsk side er generalmajor Ivar Gjetnes forsiktig i sin kritikk overfor danskene, og vil ikke lukke døren helt for dansk deltagelse før siste ord er sagt.

- Vi visste om dette. For danskene var dette et alternativ til å fortsette i det nordiske prosjektet. Det har hele tiden vært målet å få med alle fire nasjoner i prosjektet, men når det nå ser ut til å bli tre, er det det nest beste, sier Gjetnes som er Norges representant i styringsgruppen for Nordic Standard Helicopter Program.

I den danske forsvarskommandoen opplyser oberstløytnant Kim Ulrik Enevoldsen at de ikke kjenner til Aftenpostens informasjon. Forhandlingsleder for Westland, Tim Brookman, sier til Aftenposten at de forholder seg til det nordiske prosjektkontoret, men også direkte til de enkelte land, uten at han vil utdype denne kontakten.

Dansk misnøye
Det har lenge vært kjent at det er stor uenighet om valg av nytt helikopter i Danmark. Sterke krefter er ikke fornøyd med NATO-helikoptret NH-90 som nå er den sterkeste kandidaten til å bli felles-nordisk forsvars- og redningshelikopter.

Spesielt innen dansk redningstjeneste har det vært sterke røster for å kjøpe EH 101 til å etterfølge Sea King som redningshelikopter. Britiske Westland bygget i sin tid Sea King-helikoptrene og kjemper nå for å vinne frem med den moderne versjonen, EH 101. Det Westland øyensynlig håper, er å kunne slå en kile inn i det nordiske samarbeidet ved å selge til Danmark, og håpe på at det vil være interesse for EH 101 som redningshelikopter i Norge fra 2007.

Finalister
De tre helikoptrene som er i finalen som nordisk enhetshelikopter er Sikorsky S-92, NATO-helikopteret NH-90 og European Helicopter Industries med EH 101.

I går innledet nordiske helikoptereksperter et to ukers opphold hos Sikorsky i USA. I oktober var gruppen i Frankrike for å se nærmere på NH-90 og i januar skal det nordiske programmet evaluere EH 101. Etter planen skal det fattes en beslutning om kjøp i løpet av våren med forventet kontraktsignering på Paris Airshow i juni.

Norge har behov for et nytt helikopter til de nye fregattene og Kystvakten. I statsbudsjettet for 2001 ligger det inne 4,8 milliarder kroner til kjøp av åtte kystvakthelikoptre og seks fregatthelikoptre.

Styringsgruppen for det nordiske helikopterprogrammet, som representerer de nordiske landenes forsvar, skal ha sitt neste ordinære møte i Stockholm 14. desember. Om ikke før, blir det da klart om danskene flyr sin egen vei.


BAKGRUNN
  • Kontrakt om nye helikoptre ut i 2001 - 17.09.00

  • Utgiver: Aftenposten A/S, Oslo, Norge. Telefon +47 22 86 30 00. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Aftenposten.