FINN Jobb FINN Eiendom FINN Bil FINN Båt FINN Stort og Smått FINN
  Annonse

   NYHETER    KULTUR    MENINGER    ALEX    KART    KUNDESERVICE    SØK www.aftenposten.no   
NYHETER
Innenriks
  Oslo
Utenriks
Økonomi
Sport
Vær
Netthinnen
Siste 100
Nyhetsuken
Nettprat
Bildeserier
Video
TIPS EN VENN
Fra:

Til:

 
 Forside / nyheter / innenriks Scandinavian Online

Oppdatert 29.11.00 kl. 00:20
annonse

Mulig dansk helikoptersvar i desember

   bakgrunn

En avklaring om fortsatt dansk deltagelse i nordisk helikopterprogram, kommer trolig ikke før 14. desember.

TROND BØ
Stavanger

Hvis Danmark ikke på egen hånd tar initiativ til en avklaring om sin rolle i det nordiske helikopterprogrammet, vil det trolig stå på agendaen under neste møte i styringskomitéen på Gardermoen 14. desember.

Aftenpostens avsløring i gårsdagens avis om forhandlingene som danskene har på si med den britisk italienske helikopterprodusenten Agusta Westland om kjøp av helikopteret EH 101, er lagt merke til i alle de nordiske land. Fra norsk side ønsker en ikke å kommentere saken utover det Aftenposten skrev i går, at målet har vært å få med alle fire nasjoner i prosjektet, men om det blir tre, er det nest best.

Ved prosjektkontoret for helikopterkjøpet i Stockholm har man fått mange spørsmål om danskenes rolle i samarbeidet. Fra offisielt dansk hold, blir kontakten med Westland ikke kommentert.

Dansk taushet
- Jeg kan bekrefte at vi her ved prosjektkontoret i Stockholm ikke har fått noen dansk offisiell reaksjon etter det som har kommet frem. Møtet i styringsgruppen 14. desember, er en anledning der dette kan komme opp, sier generalmajor Curt Westberg, som er prosjektdirektør for det nordiske helikopterprogrammet, NSHP.

Norge, Danmark, Finland og Sverige har planer om felles innkjøp av nærmere 100 forsvarshelikoptre til en samlet verdi på over 20 milliarder kroner.
EH 101 er ett av tre helikoptre som NSHP vurderer sammen med NH-90 og Sikorsky S-92, og ett britisk marinehelikopter av denne type styrtet 27. oktober i sjøen ved øya Skye i vest-Skottland. De fem om bord overlevde styrten fra lav høyde.

Årsaken ukjent
- Dette er et beklagelig uhell, men vi tror ikke det nordiske helikopterprogrammet vil legge stor vekt på en slik hendelse. Vi vet ennå ikke årsaken til ulykken, og det er ikke noe som tyder på feil ved konstruksjonen, sier pressetalsmann Marc Holleren ved GKN Westland i England til Aftenposten.

Merlin-utgaven av EH 101 helikopteret styrtet i sjøen fra ca. 200 fots høyde under testing ved bruk av sonar som senkes i sjøen. Det skal ha kommet flammer fra minst en av de tre motorene før helikopteret gikk i sjøen. De 12 Merlin som Royal Navy har, flyr ikke så lenge ulykken granskes. Fra helikopterfabrikken understrekes det at EH 101 ikke er satt på bakken. Det er bare Merlin som midlertidig har flyforbud.


BAKGRUNN
  • Danskene truer helikopterkjøp - 27.11.00
  • Kontrakt om nye helikoptre ut i 2001 - 17.09.00

  • Utgiver: Aftenposten A/S, Oslo, Norge. Telefon +47 22 86 30 00. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Aftenposten.