FINN Jobb FINN Eiendom FINN Bil FINN Båt FINN Stort og Smått FINN
  Annonse

  NYHETER   KULTUR   MENINGER   ALEX   KART   KUNDESERVICE   SØK www.aftenposten.no   
NYHETER
Innenriks
  Oslo
Utenriks
Økonomi
Sport
Vær
Netthinnen
Siste 100
Nyhetsuken
Nettprat
Bildeserier
Video
TIPS EN VENN
Fra:

Til:

 
 Forside / nyheter / innenriks  

Oppdatert 14.01.01 kl. 19:59
annonse

Forsvaret vil ikke ha brukte stridshelikoptere


Stridshelikopter. USA ville selge brukte, moderniserte Cobra-helikoptere for ca. 80 millioner kroner pr. stk., men Forsvaret takket nei.
FOTO: SCANPIX
   bakgrunn

Forsvaret har takket nei til brukte stridshelikoptere fra USA, og utsetter innkjøp av dette nye våpenet til tidligst 2010.

OLE MAGNUS RAPP
Tromsø

Ut fra faglige vurderinger ønsker Forsvarets ledelse å satse på stridshelikoptere snarest mulig. Men ut fra økonomiske hensyn, og med dagens innstramning, sier Forsvarets overkommando nei.

I fjor høst konkluderte et utvalg med at Norge trenger stridshelikoptere, som et mulig supplement både til stridsvogner og til missiltorpedobåter, (MTB). Men forslaget vant ikke frem på grunn av svært stram økonomi. Etter det tilbød US Army ca. 500 brukte, moderniserte Cobra stridshelikoptere til de øvrige NATO-land. Nylig takket FO nei til også dette tilbudet.

Forsvaret har i dag tre typer helikoptere, som brukes til kystvakt, i redningstjenesten og som transporthelikopter i Hæren. Ingen av disse bærer våpensystemer.

- Norge er som skapt for stridshelikoptere, sier oberstløytnant Kjell Martinsen, som er sjef for helikopterkontoret ved Lufttjenesteinspektoratet.

- Dette våpensystemet er mobilt, fleksibelt og slagkraftig, og kan bære våpen for omtrent alle ønskelige formål.

- Vi ønsket at det ble satset parallelt på kamphelikopter og stridsvogner. Denne typen helikoptere kan også være alternativ til missiltorpedobåter, sier han.

Lufttjenestedirektoratet formidlet tilbudet fra US Army til Forsvarets overkommando, men forslaget vant ikke frem. Hæren planlegger nå investeringer i stridsvogner. Sjøforsvaret ønsker å satse på en ny type MTB, her er den endelige beslutningen ennå ikke tatt.

Et nytt stridshelikopter vil i dag koste mellom 250 og 300 millioner kroner. Tilbudet fra USA på brukte Cobra var på ca. 80 millioner kroner pr. stk.

Forsvarsstudie 2000 konkluderer med at stridshelikopter bør få en plass i det fremtidige norske Forsvaret. Men brigader Sverre Diesen, sjef for sentralstaben i FO, uttrykker seg slik overfor avisen Fremover: - I den meget anstrengte økonomiske situasjonen Forsvaret står oppe i, er det ikke mulig å frigjøre midler til innfasing og drift av stridshelikoptere nå.


BAKGRUNN
  • Forsvaret vil ikke ha brukte stridshelikoptre - 14.01.01
  • Danskene truer helikopterkjøp - 27.11.00
  • Kontrakt om nye helikoptre ut i 2001 - 17.09.00

  • Utgiver: Aftenposten A/S, Oslo, Norge. Telefon +47 22 86 30 00. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Aftenposten.