FINN Jobb FINN Eiendom FINN Bil FINN Båt FINN Stort og Smått FINN
  Annonse

  NYHETER   KULTUR   MENINGER   ALEX   KART   KUNDESERVICE   SØK www.aftenposten.no   
NYHETER
Innenriks
  Oslo
Utenriks
Økonomi
Sport
Vær
Netthinnen
Siste 100
Nyhetsuken
Nettprat
Bildeserier
Video
TIPS EN VENN
Fra:

Til:

 
 Forside / nyheter / innenriks  

Oppdatert 14.01.01 kl. 20:09
annonse

Tilbyr større modell av NH-90 som nordisk helikopter


En ny og større versjon av NATO-helikopteret NH-90 tilfredsstiller Danmarks krav til redningshelikopter.
FOTO: NH-Industries
   bakgrunn

En ny og større versjon av NATO-helikopteret NH-90 tilfredsstiller Danmarks krav til redningshelikopter, og kan sikre enighet om nordisk helikopterkjøp.

TROND BØ
Stavanger

Stor kabin har vært et av kravene fra dansk redningstjeneste som har vært kritisk til NH-90, men etter en forespørsel fra Nordisk Standard Helikopter Prosjekt, er en utgave med større kabin nå et alternativ. 25 cm ekstra gjør at innendørs høyde blir på 1,83 meter, og ståhøyde har vært et ønske fra både dansk og norsk redningstjeneste.

I tillegg er det italiensk/britiske EH 101 fra Agusta Westland og det amerikanske Sikorsky S-92, kandidater for et felles nordisk rednings- og forsvarshelikopter. I første omgang er det snakk om kjøp av minst 73 helikoptre til en pris på rundt 20 milliarder norske kroner.

- Jeg kan bekrefte at vi fra prosjektet har innhentet ny informasjon om en NH-90 med større takhøyde. Dette har vært et alternativ som har ligget i anbudet, men som vi nå utreder nærmere, svarer generalmajor Curt Westberg, som leder prosjektet med innkjøp av en felles helikoptertype for redningstjeneste og forsvar i Norden.

De første helikoptrene skal leveres høsten 2003 til Finland, Sverige og Danmark. Norge får sitt første "nordiske" helikopter i 2004.

Norge skal bestille 14 helikoptre til fregattene og kystvakten, pluss 10 helikoptre i opsjon til redningstjenesten. Det er øremerket 4,8 milliarder kroner på Forsvarets budsjett for 2001 til kjøp av fregatt- og kystvakthelikoptre, inkludert avansert utstyr blant annet for søk etter ubåter.

Generalmajor Westberg understreker at det er opp til forsvarsledelsen og forsvarsdepartementene i Danmark, Finland, Norge og Sverige å avgjøre hvilken helikopterprodusent som skal levere et felles nordisk helikopter. Dette avgjøres i løpet av våren.


BAKGRUNN
  • Forsvaret vil ikke ha brukte stridshelikoptre - 14.01.01
  • Danskene truer helikopterkjøp - 27.11.00
  • Kontrakt om nye helikoptre ut i 2001 - 17.09.00

  • Utgiver: Aftenposten A/S, Oslo, Norge. Telefon +47 22 86 30 00. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Aftenposten.