FINN Jobb FINN Eiendom FINN Bil FINN Båt FINN
 

  NYHETER   KULTUR   MENINGER   ALEX   KART   KUNDESERVICE   SØK www.aftenposten.no   
NYHETER
Innenriks
  Oslo
Utenriks
Økonomi
Kultur
Sport
Vær
Netthinnen
Siste 100
Nettprat
Bildeserier
Video
TIPS EN VENN
Fra:

Til:

 
 Forside / nyheter / innenriks  

Oppdatert 25.07.01 kl. 08:07
annonse
annonse

Landbruksministeren åpen for hamp

   debattcentralen

Landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen er åpen for å bringe hamp-planten til heder og verdighet på norske åkre igjen. Narkotikapolitiet og Sosialdepartementet vegrer seg.

(Aftenposten Interaktiv)

Hamp er egentlig en velkjent kulturplante i norsk flora, og ble dyrket på mange åkre fra vikingene tok den med til landet, og frem til den ble utkonkurrert av bomull på 1800-tallet. Nå vurderer landbruksministeren å åpne for hampdyrking igjen, skriver Dagbladet.

Hamp er i dag mest kjent som råmateriale for hasj og marihuana, men har i årtusener vært brukt i produksjon av bl.a. tauverk og papir. Det er dette markedet norske bønder nå vil inn i.

Tillatt i EU
- Hamp på norske åkre er OK for oss, sier Hanssen til Dagbladet. Han viser til at hampdyrking er legalt i alle EU-land unntatt Sverige.

Vanskelig å skille
Både Sosial- og Helsedepartementet og politiet reagerer negativt på utspillet fra landbruksministeren. De frykter at hampåkrene vil ha en uheldig signaleffekt, og mener det vil bli vanskelig å skille mellom legal hamp og illegal hasj.

- Hvis EU ser forskjellen på hamp- og hasjplanter, må vi kunne se den i Norge også, parerer Bjarne Håkon Hanssen ifølge Dagbladet.

Gammel kulturplante
Hamp (cannabis sativa) har vært dyrket som tekstilplante siden oldtiden, og vikingene bragte den til Norge. Mange gårder hadde egne hampåkre inntil planten ble utkonkurrert av bomullen på 1800-tallet. Hamp blir først og fremst brukt til tauverk, teppebunner og tekstilproduksjon, mens oljen fra frøene brukes i såper og kosmetikk.

Hamp er også råmaterialet for cannabisstoffene hasjisj og marihuana, der det viktigste virkestoffet er THC.


DEBATTCENTRALEN
På tide å legalisere hasj?
Debatten om legalisering av hasj og marihuana har rullet og gått i en årrekke. De lærde strides om hvor skadelig cannabis-stoffene er, og hvorvidt en legalisering vil føre til flere narkomane.
Er det på tide å legalisere cannabis-stoffer, eller bør grensen gå der den går i dag?
Si din mening!


Utgiver: Aftenposten A/S, Oslo, Norge. Telefon +47 22 86 30 00. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Aftenposten.