Aftenposten Interaktiv Annonsører Navigasjonsfelt

Tekstnavigering

Annonsører
Oppdatert: 27. januar 1998 kl. 1:57

- Delte penger med to av de medtiltalte
Bjørn Jarle Røberg-Larsen hevder han ga penger han er tiltalt for å ha underslått fra AUF, til to av sine medtiltalte.

TOR ARNE ANDREASSEN

Ragnar Bøe Elgsaas og Anders Greif Mathisen ristet på hodet og gispet i overraskelse da Bjørn Jarle Røberg-Larsen forklarte seg i Oslo byrett i dag. Røberg-Larsen hevdet at penger han er tiltalt for å ha underslått fra AUF i Oslo faktisk ble delt med de to andre AUF-toppene.

Ifølge Røberg-Larsen gikk 5500 kroner han i mars 1994 tok ut fra to lokallags konti til Bøe Elgsaas og Mathisen. De to skal ha vært ivrige etter å få dekket utgifter de hadde i forbindelse med forskuttering av medlemskontingenter i desember 1993.

Mens alle tre, sammen med Anders Hornslien, står tiltalt for å ha blåst opp medlemstallene i AUF i Oslo for urettmessig å få utbetalt 448 000 kroner fra Oslo kommune, er det bare Røberg-Larsen som står tiltalt for underslag av 77 850 kroner fra AUF i Oslo.

Kassamanko?
Bøe Elgsaas og Mathisen har forklart at de betalte for forskutteringen av medlemskontingent i 1993 og 1994 med penger fra egen lomme. De to skal ha lagt ut henholdsvis 30 000 kroner og 11 000 kroner, uten å ha noen forhåpninger om at de skulle få pengene igjen.

Røberg-Larsen forklarte imidlertid i går at de to andre må ha lagt ut langt mindre, og at de forsøkte å tømme konti tilhørende en rekke inaktive lokallag for å få dekket utleggene sine.

Bøe Elgsaas og Mathisen har sagt at det i desember 1993 dukket opp en manko i AUF i Oslos kasse på rundt 50 000 kroner. Det førte til at de lånte Røberg-Larsen henholdsvis 38 000 kroner og 18 000 kroner. Røberg-Larsen hevdet i går at han kun lånte 12-13 000 fra Bøe Elgsaas, og aldri noe som helst fra Mathisen.

- Kassamankoen må være noe de har tenkt seg til etterpå, mente Røberg-Larsen.

Røberg-Larsen hevdet videre at mye av pengene han er tiltalt for å ha underslått ble brukt til å starte opp lokallag, men at han ikke sparte på bilagene som kan bevise dette. Noen bilag hevder han forsvant fra AUF i Oslos kontorer under et fingert innbrudd.

Motangrep
Røberg-Larsen fremsatte mandag en rekke påstander som står i skarp kontrast til de tre andre tiltaltes s forklaringer om at forskutteringsordningen var i sin skjønneste orden. Han hevdet blant annet at:

 • Lokallagene ble bevisst ført bak lyset av ledelsen i fylkeslaget.
 • Medlemstallet måtte holdes høyt, blant annet for å hindre at tidligere tiders ledere, som nå var blitt sentrale i Oslo Arbeiderparti, skulle havne i dårlig lys.
 • 120-130 personer som står omtalt på "Bjørn Jarles superliste" er personer det ble forskuttert for, men som man ikke hadde noen grunn til å tro ønsket AUF-medlemskap.
 • Anders Greif Mathisen ble hentet inn som ungdomssekretær fra AUF i Akershus fordi han "var å stole på i forskutterings-øyemed".

  Røberg-Larsen benyttet slutten av aktors utspørring i går til å gå til angrep på sine tre medtiltalte.

  Han mente de tre andre koblet halvsannheter med fullstendige usannheter for å svekke hans troverdighet.

  - Ved å forsøke å vise at jeg har "lim på fingrene", som Hornslien sier det, så vil de svekke meg og min troverdighet, hevdet Røberg-Larsen. - De har også villet straffe meg for å ha gitt en annen fremstilling av hvordan forskutteringene foregikk enn den de har gitt.
 • Annonsører

  Utgiver: Aftenposten A/S, Akersgaten 51, 0180 Oslo. Ansvarlig redaktør Einar Hanseid.
  Henvendelser angående denne tjenesten rettes til webmaster@aftenposten.no.
  Copyright © 1998 Aftenposten.