Aftenposten Interaktiv Innenriks
AILogo
 Aftenposten Interaktiv - Nyheter - Innenriks - oppdatert 3. september 1998 kl. 13:53

Stoppet av politiet 17 ganger
 

Bakgrunn 

 • Stopp krever grunn til mistanke - 03.09.98

 •  
   
   

  Den dyre sykkelen gjør at Mouctar Doumbouya blir stoppet av politiet. Nå lar han sykkelen stort sett stå hjemme, mens han venter på forklaring fra politiet.
  FOTO: TONE GEORGSEN
  Dyr sykkel og mørk hud synes å være en dårlig kombinasjon for Mouctar Doumbouya: På tre uker ble han stoppet 17 ganger av politiet. Nå orker han ikke mer, og tar trikken.

  PÅL ERTZAAS

  Sykkelkjøpet ble et mareritt for Mouctar Doumbouya (25 år). Sykkelen til 19 400 kroner fungerte glimrende, men sykkelturene tok likevel ekstra tid. Fra han kjøpte sykkelen 13. juli og frem til 4. august, stoppet nemlig politiet ham 17 ganger.

  - Dette tok etterhvert så mye av tiden at jeg måtte slutte å bruke sykkelen. Nå kjører jeg i stedet trikk, sier Doumbouya.

  Han lærte fort å ha med seg alle papirer når han var ute og syklet, men heller ikke det var nok:

  - Jeg viste politiet legitimasjon, kvitteringer for sykkelen og rammenummeret. Deretter ringte de til sykkelregisteret for å undersøke. Med unntak for noen få ganger måtte jeg vente over en halv time hver eneste gang, uansett om jeg skulle på jobb, eller gjøre andre ting.

  I avtaleboken har han skrevet ned hver eneste episode.

  Storkontroll
  Ifølge politiet skjer mange av kontrollene i Bogstadveien, på Youngstorget og ved Oslo City. Søndag 2. august var politioppbudet i Bogstadveien ekstra stort.

  - Jeg var ute for å henge opp plakater om trommekurset jeg arrangerer, forteller Doumbouya. - Da kom det en sivil politibil, to politimenn på sykkel, og en stor politibil opp til meg. Det var seks-syv stykker som stoppet meg og mente at sykkelen var stjålet. Det hjalp ikke med kvitteringer, kjøpsbevis og legitimasjon, jeg måtte vente mens de sjekket videre da også. De ansatte på Sykkeldelisk - som solgte sykkelen til Doumbouya - er oppgitt. De har selv vært vitner til flere av kontrollene, og grep ved en anledning inn da han ble forhørt av politiet. De mener det er kun en grunn til at akkurat han blir stoppet:

  - Det skjer bare fordi han er mørkhudet. Ingen andre av våre kunder opplever noe lignende, heller ikke vi som jobber her, sier butikkansatt Ian Sandmæl. - Vi stoler på Mouctar, og vil hjelpe ham. Nå har vi laget et bevis for ham personlig, hvor vi bekrefter at sykkelen er kjøpt hos oss.

  Kort rundt halsen?
  - Jeg må kanskje ha beviset rundt halsen i en tråd, så politiet ser det hele tiden, sier Doumbouya, og viser frem det plastlaminerte kortet.

  - Hva sier politiet når de stopper deg?

  - At det er mange negre som stjeler sykler, derfor må de kontrollere meg og sykkelen.

  Mouctar Doumbouya fikk etterhvert nok av det han opplever som trakassering av politiet: 4. august satte han sykkelen innendørs, og sendte brev om problemene til politimesteren, Justisdepartementet og andre offentlige instanser.

  Inntil han får svar, lar han den kostbare sykkelen få stå i fred.


  annonse:

  Tilbake til toppen
  Hovedside | Nyheter | Sport | Vær | Alex | Nett | Kultur | Service | Annonse
  Utgiver: Aftenposten A/S, Oslo. Ansvarlig redaktør Einar Hanseid. Alt innhold er opphavsrettlig beskyttet. © Aftenposten.