Annonse
   NYHETER    MENINGER    KULTUR    ALEX    ANNONSER    SØK    INFO www.aftenposten.no   
NYHETER
Innenriks
Utenriks
Økonomi
Sport
Vær
Netthinnen
TIPS EN VENN

Fra:

Til:

 
     Forside / nyheter / innenriks Scandinavian Online

Oppdatert 10.05.99 kl. 20:09

Forsker på legoklosser


Keith Downings mål er å lage roboter som utvikler seg selv til å gjøre en oppgave.
FOTO: KEN OPPRANN

IT-forskere i Trondheim har opprettet et eget Lego-laboratorium for å utvikle "tenkende" roboter.

PER KRISTIAN BJØRKENG
Trondheim

Inne på et lite rom i universitetsbygningen på Lade i Trondheim har tre studenter tegnet en bred, svart strek på et stort hvitt papir. Ved hjelp av en farvesensor klarer den vesle Lego-roboten selv å følge streken. Bevegelsene er hakkede og langsomme. Roboten har et stykke igjen før den kan konkurrere med mennesket.

Hvis du tror at Lego fortsatt er et leketøy for barn, har du helt rett. Men de nyeste modellene, som foreløpig ikke er lansert i norske leketøysforretninger, er så avanserte at de er tatt i bruk av robot-laboratoriet ved Institutt for informatikk på NTNU.

Lego Mindstorms er skapt for at barn skal kunne lage sine egne roboter og programmere oppførselen deres på en PC. Programmet lastes infrarødt inn i roboten fra datamaskinen.

Tradisjonelle roboter til forskningsformål koster titusener av kroner. Førsteamanuensis Keith Downing ved Informatikk-instituttet har ikke altfor mye penger til sin forskning på robot-utvikling. Derfor har instituttet kjøpt inn tre Lego Mindstorms-sett til en brøkdel av prisen for en vanlig forskningsrobot. Stipendiat Pavel Petrovic har allerede skrevet et slags operativsystem som gjør det mulig å legge svært avanserte programmer inn i legorobotene.

Darwins prinsipp
Forskerne bruker helt spesielle metoder når de skal programmere robotene. Såkalt evolusjonær programmering betyr at Darwins prinsipper brukes til utviklingen. De programmene som får best karakter for utført jobb, får lov til å formere seg og skape nye generasjoner. Slik utvikler datamaskinen selv det beste programmet.

Keith Downings mål er å lage roboter som er avanserte nok til for eksempel å støvsuge et rom uten på forhånd å vite hvordan rommet ser ut. Robotene skal operere på grunnleggende instinkter, omtrent som en maur eller bie.

- Tradisjonell robot-programmering baserer seg på å forhåndsprogrammere virkeligheten inn i roboten. Men det er som regel ikke mulig, for virkeligheten er så komplisert. Med evolusjonær programmering spesifiserer du bare hva som skal gjøres. Så utvikler programmet i roboten seg selv til å finne ut hvordan jobben må utføres, forklarer Downing.

Han og studentene har innsett at Lego ikke bare er for voksne riktig ennå. Hver mandag kommer en gruppe barn fra Lade skole på besøk i laboratoriet for å leke med byggesettene. Foreløpig har robotene ikke begynt å støvsuge etter at barna har dratt.

Annonse  
Utgiver: Aftenposten A/S, Oslo, Norge. Telefon +47 22 86 30 00. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Aftenposten.