Aftenposten Interaktiv Navigasjonsfelt

Tekstnavigering

Annonsører
Oppdatert: 23. juni 1997 kl. 15:07

Danske bønder vil dyrke hampLandbruksministeren er positiv til hampdyrking, selv om politiet advarer.

OLE MARTIN LARSEN

Mens den danske helseministeren fredag tillot legene å ordinere hasj som medisin og mens diskusjonen om å legalisere hasj raser videre, tok den danske hampdebattens "tredje front" av i går. Det dreier seg om landbrukets krav om å få dyrke hamp - vel å merke til alle mulige andre formål enn som rusmiddel.

Både justis- og helsedepartementet har hittil stilt seg totalt avvisende til bøndenes krav, selv om slik dyrking er vanlig i flere EU-land og selv om EU yter over 5000 kroner pr. hektar i støtte for hampdyrking, det dobbelte av den vanlige hektarstøtten.

Begrunnelsen for den danske holdningen er at politiet ville få en umulig oppgave med å skille mellom den hampen som bøndene ønsker å dyrke, og hamp dyrket til rusformål. Politiet beslaglegger hver høst tonnevis av ulovlig hamp i Danmark.

Anvendbar
Ifølge den tyske hamp-lobbyisten Peter Oeltze von Lobenthal kan hamp brukes i 25 000 forskjellige produkter - for eksempel klær, tauverk, seil, papir, olje, øl, isoleringsmateriale, sjampo, møbelpolstring og mursten. von Lobenthal er selv medinnehaver av det suksessrike HanfHaus med 17 butikker som utelukkende selger produkter av hamp. Han forklarer overfor Jyllands-Posten suksessen med den økologiske bølgen i Tyskland.

Statens Planteavlsforsøk og Dansk Jordbruksforskning har lenge presset på for å få opphevet det 40 år gamle, danske forbudet, men hittil for døve ører. Nylig ble det kjent at et lokalt bondelag som en provokasjon har sådd hamp på en mark "et sted på Sjælland".

Ugressdreper
- Når bedriftene først begynner å vise interesse for hampplanter til fremstilling av forskjellige produkter, hjelper det ikke at vi ikke kjenner planten fordi vi er blitt hindret i å drive forsøk med dyrkingen, sier Thorkild Mølgaard, formann for Køge-Ringsted landboforening til Jyllands-Posten.

- Plantene vokser kolossalt, og vi forventer at de kan utkonkurrere ugresset totalt gjennom å kvele det i mørke. Dermed kan de fremstilles helt uten sprøytemidler, sier Mølgaard og opplyser at plantenes innhold av det euforiserende stoffet THC er så lavt, at man skal røyke 500 kilo av hampen for å få en rus ut av det.

Venstre-ordfører
Fredag fant regionalradioen i Næstved hampmarken, og kunne avsløre at den eies av partiet Venstres miljøpolitiske ordfører og medlem av Folketingets landbrukskomite, godseier Peter Hansen-Nord. Han har forpaktet jorden ut til bondelaget, og bedyret sin varme støtte til bondelaget overfor flere aviser i går. Han ser ingen konflikt i at partiet han er medlem av, er Folketingets argeste motstander av legalisering av hasj.

Ifølge Berlingske Tidende er landbruksminister Henrik Dam Kristensen nå positivt innstilt på å tillate hampdyrking, muligens allerede fra neste år. Dermed kan denne delen av hampdebatten bli like kort som den om å tillate hasj som medisin i Danmark: Det tok bare en måned fra et fjernsynsprogram lanserte ideen, til helseministeren fredag overlot det til den enkelte lege å vurdere om det skal ordineres hasj til svært syke pasienter.

Og ifølge Preben Brandt, formann for regjeringens narkotikaråd, er det bare et tidsspørsmål før hasj blir legalisert i Danmark. Selv ser han det i et femårsperspektiv.
Utgiver: Aftenposten A/S, Akersgaten 51, 0180 Oslo. Ansvarlig redaktør Einar Hanseid.
Henvendelser angående denne tjenesten rettes til webmaster@aftenposten.no.

Copyright © 1997 Aftenposten.