Aftenposten Interaktiv Navigasjonsfelt

Tekstnavigering

Annonsører
Oppdatert: 21. august 1997 kl. 23:07

"Rusfri" hamp i Danmark

Den danske landbruksministeren vil tillate bøndene å dyrke "rusfri" hamp.

OLE MARTIN LARSEN

Det store EU-tilskuddet på 5400 danske kroner pr. hektar hampmark har lenge fått danske bønder til å presse regjeringen for å få droppet det 40 år gamle forbudet mot å dyrke hamp. Planten er også kjent som marihuana, et kjent rusmiddel i ren form eller konsentrert i form av hasj.

EU anerkjenner imidlertid bare hamp-sorter som er så fattige på det euforiserende stoffet THC, at det er meningsløst å røyke. Til gjengjeld er hampen en anvendelig plante som blant mye annet kan brukes til klær, byggeelementer, kosmetikk, vaskepulver, øl og matvarer. Dessuten er den miljøvennlig: Den vokser så fort at den kveler ugresset og er dermed unødvendig å sprøyte.

Den danske motstanden mot å tillate hamp bygger først og fremst på at det er umulig å se forskjell på sortene. Dansk politi beslaglegger hver høst store mengder ulovlig hamp i det danske landskapet, og hevder å ville få en uoverskuelig oppgave om planten blir tillatt.

Men etter et møte i Folketingets landbruksutvalg erklærer landbruksminister Henrik Dam Kristensen nå at han vil ha satt i gang et forsøk med hampdyrking neste år, og at han på lengre sikt er innstilt på å tillate kommersiell dyrking.

For å sikre seg mot at bøndene dyrker planten bare på grunn av EU-tilskuddet - og kaster høsten - vil han kreve at bøndene for eksempel kan vise til kontrakt med et firma som vil kjøpe hampen, før dyrkingstillatelsen blir gitt. Dette vil være en utidig innblanding, mener derimot den konservative landbruksordfører Lene Espersen som krever dyrkingen helt frigitt.Utgiver: Aftenposten A/S, Akersgaten 51, 0180 Oslo. Ansvarlig redaktør Einar Hanseid.
Henvendelser angående denne tjenesten rettes til webmaster@aftenposten.no.

Copyright © 1997 Aftenposten.