FINN Jobb FINN Eiendom FINN Bil FINN Båt FINN Stort og Smått FINN
  Annonse

  NYHETER   KULTUR   MENINGER   ALEX   KART   KUNDESERVICE   SØK www.aftenposten.no   
NYHETER
Innenriks
Utenriks
Økonomi
Sport
Vær
Netthinnen
Siste 100
Nyhetsuken
Nettprat
Bildeserier
Video
TIPS EN VENN
Fra:

Til:

 
 Forside / nyheter / utenriks  

Oppdatert 03.01.01 kl. 20:11
annonse

Strålingsfrykt utløser tiltak i flere land

   bakgrunn

Bekymring for at blodkreft og forgiftninger kan ramme soldater etter tjeneste på Balkan.

Roma/Lisboa
Italias forsvarsminister Sergio Matarella reiser til Kosovo i dag for å berolige italienske soldater i området, etter bred bekymring i landets offentlighet om at italienske soldater har fått blodkreft av NATO-ammunisjon som inneholdt utarmet uran.

Portugals regjering vil med det første legge hittil hemmeligholdte dokumenter frem for landets parlament, i et forsøk på å dempe den økende frykt for sammenheng mellom uran-skyts og soldaters dødsfall. Dette opplyste Portugals statsminister Antonio Guterres i går.

En militær forhørsdommer i Italia har innledet etterforskning om en mulig forbindelse mellom bruken av utarmet uran og ca. 30 sykdomstilfeller blant italienske soldater som tjenestegjorde i Bosnia og Kosovo. Av disse fikk 12 kreft.

I Italia har saken fått et ansikt gjennom en soldat fra Sicilia, Salvatore Carbonaro. Han døde av blodkreft 24 år gammel etter å ha vendt tilbake fra tjeneste på Balkan, der han blant annet hadde vært vakt på et ammunisjonslager i Bosnia. Carbonaros slektninger har startet en kampanje der de krever at Italias regjering skal bekrefte at hans død skyldtes berøring med strålingsfarlig utstyr. Legen som behandlet soldaten sier på sin side at en slik sammenheng ikke kan fastslås uten videre. Soldatorganisasjoner har krevet at ofre får erstatning fra myndighetene.

De siste fem år har 60 000 italienske soldater gjort tjeneste i Bosnia, Makedonia og Kosovo.

Spanias regjering har kunngjort at samtlige av landets soldater som har tjenestegjort på Balkan siden 1992 - 32 000 i alt - skal bli undersøkt for mulige virkninger av "Balkan-syndromet". Samtidig har øverstkommanderende for den spanske hær, general Antonio Martins Barrento, råket i hardt vær fordi han kategorisk avviste at en spansk Kosovo-soldats dødsfall hadde sammenheng med syndromet. Hærsjefens uttalelser utløste storm i offentligheten og høyrøstede krav om hans avgang.

En ekspertgruppe fra Portugal reiser til Kosovo i dag for å ta prøver av luft, vann og jord, i den hensikt å måle strålingsnivået i områder der portugisiske soldater har gjort tjeneste. Dette ble opplyst av en talsmann for landets forsvarsdepartement. Finske myndigheter vil ta kontakt med alle finner som har tjenestegjort i Kosovo, opplyser Finlands forsvarsdepartement. 200 urinprøver som alt er samlet inn er i ferd med å bli testet for radioaktivt materiale, men foreløpig er ingen av dem påvist å ha slikt innhold, ble det sagt.

En ekspertkommisjon sendt ut av FNs miljøprogram ventes å legge frem sin rapport i løpet av de nærmeste uker etter undersøkelser på Balkan. (AP)


BAKGRUNN
  • Ingen helsesjekk av norsk personell - 04.01.01
  • Strålingsfrykt utløser tiltak i flere land - 04.01.01
  • Europa frykter "Balkansyndrom" - 04.01.01
  • Ber NATO opplyse om bruk av uran-ammunisjon - 03.01.01
  • Kreftkatastrofe kan true Kosovo - 03.11.00

  • Utgiver: Aftenposten A/S, Oslo, Norge. Telefon +47 22 86 30 00. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Aftenposten.