FINN Jobb FINN Eiendom FINN Bil FINN Båt FINN Stort og Smått FINN
  Annonse

  NYHETER   KULTUR   MENINGER   ALEX   KART   KUNDESERVICE   SØK www.aftenposten.no   
NYHETER
Innenriks
Utenriks
Økonomi
Sport
Vær
Netthinnen
Siste 100
Nyhetsuken
Nettprat
Bildeserier
Video
TIPS EN VENN
Fra:

Til:

 
 Forside / nyheter / utenriks  

Oppdatert 03.01.01 kl. 20:10
annonse

Ingen helsesjekk av norsk personell

   bakgrunn

Forsvaret ser fremdeles ingen grunn til nye undersøkelser av de rundt 2500 nordmennene som har tjenestegjort i Kosovo.

OLA HENMO

Ikke behov. - Vi har ingen opplysninger om at norske soldater har vært i kontakt med rester av utarmet uran. Vi har heller ikke fått høre om lidelser i ettertid. Derfor mener vi at en total helsesjekk av norsk personell vil være for dramatisk, forklarer Kjell Grandhagen, pressetalsmann i Forsvarets Overkommando.

- En rekke land setter nå i gang slike undersøkelser uansett, og Befalets Fellesorganisasjon har på det sterkeste anmodet om at det samme gjøres i Norge. Burde ikke et land som snart overtar ansvaret for KFOR-styrkene, ligget i front på dette feltet?

- Vi stoler på våre medisinske eksperter. De fastslår at det ikke er behov for slike reaksjoner nå. Men vi henter fortløpende inn mer informasjon fra våre NATO-allierte, og vil revurdere vårt standpunkt hvis det kommer frem noe som gir grunn til det, svarer Grandhagen.

Han sier at bruk av uranbasert ammunisjon varierte fra sektor til sektor i Kosovo, og at det derfor er mulig at andre lands soldater har vært mer utsatt enn de norske.

- Spansk og italiensk personell kan ha vært i direkte kontakt med ammunisjonen. Men det er likevel ikke vitenskapelig dokumentert noen sammenheng mellom tilfellene av leukemi og tjenesten i Kosovo, fastslår han.

Norske soldater gjennomgår rutinemessig en helsesjekk etter endt utenlandstjeneste, men deretter overtar det offentlige helsevesen ansvaret for dem.

Fra Italia opplyses det at det ble brukt ammunisjon med utarmet uran også i Bosnia i 1994 og -95, noe Grandhagen hverken kan bekrefte eller avkrefte.


SV reagerte umiddelbart på gårsdagens utvikling. I et skriftlig spørsmål til utenriksministeren krever Lisbet Rugtvedt, partiets utenrikspolitiske talskvinne, at alle norske soldater som har tjenestegjort på Balkan nå får tilbud om legesjekk.


BAKGRUNN
  • Ingen helsesjekk av norsk personell - 04.01.01
  • Strålingsfrykt utløser tiltak i flere land - 04.01.01
  • Europa frykter "Balkansyndrom" - 04.01.01
  • Ber NATO opplyse om bruk av uran-ammunisjon - 03.01.01
  • Kreftkatastrofe kan true Kosovo - 03.11.00

  • Utgiver: Aftenposten A/S, Oslo, Norge. Telefon +47 22 86 30 00. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Aftenposten.