Aftenposten Interaktiv Navigasjonsfelt

Tekstnavigering

Annonsører
Oppdatert: 19. februar 1997 kl. 8:47

I god behold i krigssonen i Zaire

Den norske hjelpe-arbeideren Jørund Westad er i god behold, men står midt oppe i kamphandlingene i det østlige Zaire.

ELISABETH RANDSBORG

Krigen mellom opprørerne og president Mobutus regjeringsstyrker i Øst-Zaire er trappet opp. Nordmannen Jørund Westad, som arbeider for Kirkens Nødhjelp i Bukavu, arbeidet hele natt til i går med å ta hånd om døde og sårede etter regjeringsstyrkenes bombeangrep mot byen.

Ved Kirkens Nødhjelps hovedkontor i Oslo var man urolig for at noe skulle ha tilstøtt Westad fordi man ikke fikk kontakt med ham etter flyangrepet mandag ettermiddag. Syv mennesker ble drept og et stort antall såret i angrepet mot byen, som kontrolleres av opprørsstyrker. I går greide imidlertid Westad å få kontakt med Oslo-kontoret, og alt skal stå bra til med ham.

- Jørund er i god behold og ved godt mot. Han har deltatt i arbeidet med å ta hånd om drepte og sårede i hele natt, og med vårt medisinlager i Bukavu har sykehuset i byen vært i stand til å gi behandling til dem som ble truffet i angrepet, sa Odd Evjen i Kirkens Nødhjelp til Aftenposten i går ettermiddag.

Ifølge det Westad kunne fortelle på satellitt-telefon fra Bukavu vil trolig flere av de sårede dø som følge av skadene de har pådratt seg. Westad vil forsøke å komme seg ut av området.

- Han mener det er for farlig å ta seg ut av Bukavu på egen hånd, og han vil derfor bli med en evakueringskonvoi som FN forsøker å få gjennomført til helgen, sier Evjen.

Flyplassene i Bukavu og ved Changugu på Rwandas side av grensen er stengt som følge av kamphandlinger, og også områdene på rwandisk side er svært utrygge. FN vil derfor sørge for militær eskorte for konvoien fra Bukavu gjennom regnskogen og til Rwandas hovedstad Kigali. Kirkens Nødhjelp vil nå vurdere om Jørund Westad skal trekkes ut av området.

- Ifølge det Westad fortalte oss kommer det nå meldinger om at Mobutus styrker skal ha gjenerobret flere byer i det sørøstlige Zaire, og at det skal være troppeforflytninger på gang i området. Vi vil ikke ha folk inne i områder der det er konstante kamphandlinger, sier Evjen.

Den 45 år gamle Jørund Westad fra Stange reiste til Zaire på en tre måneders kontrakt for Kirkens Nødhjelp like før jul.Utgiver: Aftenposten A/S, Akersgaten 51, 0180 Oslo. Ansvarlig redaktør Einar Hanseid.
Henvendelser angående denne tjenesten rettes til webmaster@aftenposten.no.

Copyright © 1997 Aftenposten.